Stel je voor dat je 1000 vrachtwagens hebt, maar slechts een 2-baans weg naar je bedrijf. Als je je goederen niet snel genoeg kunt leveren koop je dan meer vrachtwagens of investeer je in een bredere weg? Zo voor de hand liggend als dit lijkt, als het om IT gaat kopen mensen de vrachtwagens.

Als je big data verwerkt, AI/ML workloads draait, rapportages of databases/data warehouses, dan wil je zoveel mogelijk gegevens in het intern geheugen, want dat is snel. Maar als het in het geheugen staat moet je het ook snel bij de CPU kunnen krijgen want anders staat de CPU een groot deel van zijn tijd niets te doen terwijl hij op de inhoud van het geheugen wacht. Daar komt geheugen bandbreedte om de hoek kijken. Geheugen bandbreedte gaat over hoe snel je data kunt verplaatsen en verwerken, niet over hoeveel data je tegelijk kunt vasthouden.

Geheugen bandbreedte wordt bijna altijd over het hoofd gezien als systemen gesized worden of bij de analyse van performance problemen. De meeste performance tooling heeft geen idee van geheugen bandbreedte en zal je er niet op attenderen als deze bandbreedte schaars wordt. Ze vetellen je dat je meer vrachtwagens nodig hebt, niet dat je weg te smal is.

Wist je dat AMD Epyc CPU's 8 geheugen kanalen hebben terwijl Intel Scalable CPU's er maar 6 hebben? Als je kiest voor een AMD platform krijg je 33% meer geheugen bandbreedte bij dezelfde geheugen snelheid. Als je in de cloud kiest voor een AMD platform krijg je ook meer snelheid, meestal zonder extra kosten.

Haal hulp bij je data intensieve workloads. Boek een gratis call van 30 minuten met ons en we helpen je om je weg te verbreden.

datawarehouse fast